Familierecht
Familierecht heeft vooral te maken heeft met het juridisch regelen of bemiddelen van zaken die verband houden met familierelaties. Een van de meest gekende situaties waarbij men een advocaat familierecht nodig heeft, is bij echtscheiding.
U gaat scheiden. Wat nu?
Een echtscheiding is meestal een emotionele rollercoaster. Informatie inwinnen vooraleer u beslissingen neemt, is hierbij aangewezen. U kan daarom een afspraak boeken op ons kantoor voor een consult waarin de noodzakelijk info in mensentaal wordt overlopen. We luisteren naar uw specifieke situatie en geven een eerste advies op maat.
Advocatenkantoor Via Juris heeft heel wat ervaring met echtscheidingsdossiers. Ons motto is steeds om zoveel mogelijk te bemiddelen tussen de verschillende partijen om zo tot een vreedzame oplossing te komen waarbij iedereen zich goed voelt.
Ellenlange procedures en vechtscheidingen willen we zoveel mogelijk vermijden in het belang van onze cliënt.
Advocatenkantoor Via Juris kan u helpen bij de regeling van de kinderen / co-ouderschap, de alimentatie van de kinderen of de alimentatie van de partner en de verdeling van het huis en de gelden.
Ja, dat kan zeker! Een scheiding met een advocaat is niet automatisch gelinkt aan een vechtscheiding. U kan zeker ook scheiden met onderlinge toestemming via een advocaat. Meer nog, het is zelfs een troef.
- Via de notaris (= EOT) moet alles in 1 keer beslist worden, qua scheiding, verdeling van het huis en goederen, verdeling van de financiën, verdeling pensioen, bezoekregeling kinderen, alimentatie, … Wat meestal heel veel in 1 keer is. Soms is het beter om deze zware beslissingen wat te spreiden, zodat dit ook emotioneel draaglijker is.
- Bij een advocaat (=EOO) hoeft men niet alles in 1 keer te beslissen en kan men de keuzes dus opdelen. Advocatenkantoor Via Juris heeft zowiezo ook meer ervaring met het regelen van co-ouderschap, wat zeker een pluspunt kan zijn. Zo kunnen wij u gerichter advies geven bij de bezoekregeling van de kinderen.
De wettelijke voorkeur gaat steeds uit naar co-ouderschap in het week / week systeem. Dit wil zeggen dat de kinderen 1 week bij de moeder zijn en daarop volgend 1 week bij de vader.
Uiteraard zijn er uitzonderingen en kan hier van afgestapt worden o.w.v specifieke redenen. Bvb. de week / week regeling valt niet te combineren met de job van één van de partijen of als bvb. één van beide partijen niet wenst in te stappen in dit systeem. Via Juris kijkt dan samen met u om de meest gepaste bezoekregeling van de kinderen vast te leggen.
Als advocaat houden we rekening met 2 belangrijke aspecten, nl.
- De inkomsten / uitgaven van de beide ouders
- Het co-ouderschap of de bezoekregeling die werd vastgesteld
Op basis van deze 2 elementen gaan we de alimentatie berekenen die dient betaald te worden voor de kinderen, zolang ze ten laste zijn.
Lees zeker ook even dit interessante artikel ter aanvulling van de Gezinsbond.
Advocatenkantoor Via Juris bekijkt in dit geval de inkomsten van beide partners en houdt rekening met de vroegere levensstandaard. Op basis daarvan kan beslist worden dat de ex-partner een alimentatie krijgt.
Uiteraard krijgt wie schuldig is aan de scheiding geen alimentatie en de alimentatie wordt maar betaald voor zolang het huwelijk duurde. Dus een huwelijk van 2 jaar, komt neer op een uitbetaling gedurende 2 jaar.
Ja, dit kan zeker. Vraag zeker of u hiervoor o.b.v. uw inkomen in aanmerking komt voor deze regeling.
Op zich is deze procedure eenvoudiger dan een echtscheiding. Echter ligt de verdeling hier iets moeilijker, aangezien er minder regels zijn dan bij gehuwde koppels. Via Juris kan u hier zeker in bijstaan, samen met u streven we naar de beste oplossing.
Desondanks dat echtscheiding de grootste pijler is binnen familierecht, kan Via Juris u ook helpen bij een aantal andere zaken.
Adoptie en afstamming
Via Juris kan de procedure voor erkenning of betwisting vaderschap of meemoederschap opstarten. We zijn tevens gespecialiseerd in afstamming met internationale component.
Nalatenschap
Als er geschillen zijn inzake erfenis, dan kan Via Juris u hier ook in begeleiden en bijstaan.
Bewindvoering
Bij bewindvoering stelt de vrederechter een bewindvoerder aan die de nodige beslissingen neemt over uw welzijn en geldzaken. Dit kan als u niet meer in staat bent om zelf deze beslissingen te nemen, door bvb. ziekte of handicap.